sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Tokoa ja hakua

Touhukas viikko on takana ja sen kyllä poitsustakin huomaa! :) Viikkoon mahtui mukaan kahdet haku-reenit sekä kahdet toko-reenit plus tietysti harjoittelua kotona ja metsälenkkeilyä.

LeVek:n toko kurssia on nyt takana kaksi viikkoa ja hienosti on sujunut. Siellä lähdettiinkin (aiemmista kuvitelmista poiketen) liikkeelle aivan alkeista, joita tietysti oltiin harjoiteltu jo kotona sekä pentukurssilla kesän alussa. Eipä tuo huonoa ole tehnyt, vahvistuu ainakin yhdessä tekeminen myös häiriön alla. Muut koirat kentällä ei juurikaan kiinnosta, mutta Leena (siskoni) on samassa ryhmässä suomenlapinkoira Lillin kanssa ja niiden perään poitsu välillä pyrkii. Lähinnä silloin, kun Lilli haukkuu on todella haastetta pitää Lukan kiinnostus itsessä. Mutta yllättävän hyvin on sekin lähtenyt sujumaan, eiköhän tämä tästä! Ensimmäisillä kerroilla harjoiteltiin kontaktia, luvan odottamista sekä istu ja maahan käskyjä. Sujuvat muuten hyvin, mutta nyt pitää miettiä, ruvetako opettamaan maahan meno alusta uudestaan niin, että maahan osuu ensin kyynärät ja sitten vasta takapuoli. Eihän tuolla muutoin merkitystä, mutta jäävissä liikkeissä ei sitten myöhemmmin tulisi niitä ylimääräisiä askelia. Tämä päätös pitäisi vissiin tehdä aika pian.. :D Nyt viimeisimmillä kerroilla ollaankin reenattu luoksetuloa ja seisomista sekä liikkeestä seisomista. Luoksetulo on todella vahva, tosin jää välillä vinoon eteen, eli keskitytään siihen seuraavaksi. Liikkeestä seisominen sujuu itseasiassa paremmin kuin pelkkä seisomine, mutta hyvällä mallilla siis, eihän poitsulla ole ikääkään kuin sen 6kk. Näistä siis jatketaan ensi viikolla!

Hakuilua ollaan jatkettu "tuuli-ilmaisu" reeneillä. Tarkoituksena on siis opettaa koira käyttämään nimenomaan hajuaistia. Ei siis pakoja, ei haamuja eikä ääniapuja. Lukemani ja kuulemani perusteella erityisesti bortsuilla on taipumus ryhtyä etsimään näköaistin avulla, joten tällaiset "näkö avulliset" haut pitäisi pitää aivan minimissään. Koska Luka on myös todella innokas hakemaan ukkoja metsästä, nenän käyttö myös hiukan rauhoittaa ja koira keskittyy paremmin, jolloin se myös jaksaa pidempään, eikä ota kovia kieppejä heti alkuun jonkun perään juoksemisesta. Toki vaihteluksi voi välillä tehdä jotain muutakin, mutta pääosin pysytään näissä nenäreeneissä. Ja kylläpä poitsu hienosti hajun löytää ja juoksee maalimiehellä :) Nyt vaan ohjaajalla kärsivällisyyttä ja paljon toistoja ja toistoja..kyllä Lukasta vielä haku-koira tulee! Eilen pääsin myös Ylöjärvellä seuraamaan esine-ruutua, podutettua esinettä sekä tarkkuus ruutua. Tuli opittua paljon, kiitos Kaarinalla, Lilille ja Marja-Leenalle!

Olen myös viime aikoina hiukan naksutellut Lukalla ja huomasinkin, että asiat menevät sitä kautta hienosti perille! Erityisesti seisomisen kanssa on ollut niitä vaikeuksia, mutta kun otettiin ihan alusta naksun kanssa, niin johan meni perille! Tänään on harjoiteltu sitten esineiden ottamista ja antamista..naksun kanssa siis. On se hienoa huomata, kun koira itse oivaltaa mitä siltä halutaan! :)

Ensiviikolla olisi taas tiedossa vaikka mitä, mm. tiistaina ollaan lähdössä Somerolle paimennus-koulutus päivää viettämään! Mitähän tuo mahtaa niistä lampaista tuumata?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti