maanantai 15. lokakuuta 2012

Luonnetesti ja tokoilua

Lauantaina käytiin Janakkalassa luonnetestissä, jossa tuomareina toimivat Leena Berg ja Sami Heikkilä. Samaisessa testissä oli mukana myös Lukan veli, sekä muita tuttuja koiria, joten päivä oli oikein mielenkiintoinen! Kaikenkaikkiaan testi oli Lukalta erittäin Lukamainen esitys ja suuria yllätyksiä ei tullut. Ainoa ja valitettava yllätys oli se, että Luka reagoi laukauksiin (mitä ei ole ennen tehnyt), joten testin lopputulos oli siis sitämyöten hylätty.

Loppupisteet yhteensä 127 pistettä, alla pisteet osa-alueittain ja tuomarin kommenttien kera.

1 Toimintakyky +1 Kohtuullinen
- "Koira ratkaisi kelkan varsin rivakasti, ottaen huomioon, että  vastetta oli. Eli koira kävi kovasti kierroksilla, mutta pystyi tästä huolimatta mennä katsomaan kelkkaa. Pimeässä huoneessa ei apuja tarvittu, mutta omistajan löytämisessä kesti hetki, eli selvisi tästä kohtuullisesti. Koira osaa toimia itsenäisesti."

2 Terävyys +2 Suuri, hillitty
- "Taas löytyy suurta vastetta, mutta koira on myös rehellinen, eli sietää hyökkääjän, kun tilanne on ohi."

3 Puolustushalu +2 Suuri, hillitty
- "Ja sehän puolusti! Hyökkääjä sanoi, että ihan hammaskalusto oli näkyvissä, eli agressioaluetta löytyy ja koira myös käyttää sitä. Kun on taistelutahtoa ja agressioaluetta ja ne laitetaan yhteen, niin silloin tulee koneesta tehoja ulos. Koira kyllä hillitsee itsensä, mutta koska hermot ovat hiukan siinä rajalla, pitää omistajan muistaa olla aina tarkkana ja pitää ne silmät selässäkin. Koiraa ei pitäisi turhaan prässätä."

4 Taisteluhalu +2 Kohtuullinen
- "Moottoria siis löytyy, varsinkin pidättyväisyyden huomioon ottaen, koira lähtee hyvin vääntämään. On aika hieno suoritus, että koira pystyy voittamaan vierasta ihmistä kohtaan ensisijaisen "vastenmielisyyden", koska se keppi on vain niin hieno juttu! Myös kelkalla koira antoi vastetta."

5 Hermorakenne +1 Hieman rauhaton
- "Koira joutuu tekemään töitä pitääkseen itsensä kasassa kun paineistuu. On myös siinä rajoilla, mutta pysyy kuitenkin plussan puolella."

6 Temperamentti +1 Erittäin vilkas
- "Reagointi- ja havoinnointikykyä löytyy, koiralla on ns. erittäin hyvä mielikuvitus. On heti salamana mukana ja intensiteetti saattaa olla jopa suurempi, kuin annettu ärsyke. Jalat vie helposti enemmän, kuin ajatus." Tähän on pakko kommentoida itse, että tuo kuvastaa Lukaa kyllä ihan äärimmäisen hyvin.

7  Kovuus 1+ Hieman pehmeä
- "Koira ensisijaisesti valitsee kiertää uhkaa aiheuttaneet kohteet."

8 Luoksepäästävyys +2b Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
- "Vieras ihminen ei ensisijaisesti välttämättä ole kiva juttu, vaan vieras joutuu tekemään töitä. Koira kuitenkin sietää tämän ja antaa koskea. Tämä teettää varmasti omistajallekin paljon töitä."

9 Laukauspelottomuus -laukausaltis

Ja tässä video


Tuomari vielä totesi, että ei varmasti ole helppo koira ja tulee vaatimaan omistajaltaan aina askeleen edellä olemista, mutta niitä hiukan huonoja hermoja koira paikkaa hienosti toimintakyvyllä. Summasummarum, täytyy olla aika samaa mieltä ja itsellä tiedossa olevat asiat tuli nyt sitten todettua vielä ulkopuolisen toimesta :D. Ainoa yllätys tosiaan oli tuo laukasalttius ja ehkä myös tuo suuri puolustushalu. Ajattelin kyllä, että Luka varmasti puolustaa, mutta en uskonut sen sitä tekevän ihan noin tosissaan. Kelkalla kun alkoi haukkua, niin hetken tuijotti haukkuen mua ja ilmeisesti siinä kohta totesi, että minä vain tonotan siellä, enkä tee mitään, joten pakko tehdä itse. Ja ihan itsenään siis esiintyi. Testin kuulemma saisi puolenvuoden päästä uusia, mutta katsotaan sitä nyt. Meillehän tuolla hyväksytty/hylätty asialla ei merkitystä ole, mutta ehkä muutaman vuoden päästä voitaisiin uusia ihan mielenkiinnosta. Ja käydä myös vaikkapa MH-kuvauksessa, mielenkiintoisiahan nämä!

Testin jälkeen heittelin Lukalle palloa kentällä ja jotain temppuiltiin siinä, jos olisi vaikka jäänyt jotain "hampaan koloon", mutta mitä vielä, eipä tuo jätkään mitenkään vaikuttanut. Ihan normaali itsensä oli myös testin jälkeen.

Eilen käytiinkin sitten Sabinan ja Ukon kanssa lenkillä sekä tokoilemassa. Nyt myös saatiin vahvistus aiemmille epäilyilleni Lukan seksuaalisesta suuntautumisesta, sillä Ukkohan täysin valloitti Lukan sydämen. Lenkki meni vielä ihan normaalisti leikkien, mutta lopputreeneistä keskittyminen alkoi herpaantua ja sydämen kuvat leijailla. Päästettiin pojat vielä juoksemaan treenien jälkeen ja Luka tosiaan oli aivan myyty..meinasipa tulla tyhmä kinakin, mutta onneksi ei mitään vakavampaa ja ihan yhtä iloisena touhu jatkui ja Lukan puolelta ne sydämen kuvat leijali edelleen..

Mutta siitä tokosta, tunnarin alkeita ollaan nyt opeteltu niin, että olen omaa kapulaa jemmannut lehtien alle piiloon ja hyvin Luka on hoksannut mitä haetaan takaa. Näitä tehdään aina lenkin lomassa, jotta saataisiin toistoja usein, mutta vain vähän kerrallaan. Otettiin eilen myös kentällä pari toistoa ja kivasti meni.

Sitten se meidän murheenkryyni paikkamakuu, mitä alettiin tekemään ihan alusta. Otettiin kolmeen eri kertaan, joista kaksi ensimmäistä aivan mallisuorituksia! Kolmas kerta oli pakko ottaa hyvin lyhyenä, että sain pysymään sen vielä onnistuneena, koska tässä välissä oli alkanut ne sydämen kuvat leijailla..kokonaisuudessaan jäi hyvä mieli ja löytyi taas lisäintoa treenailla tokoakin.

5 kommenttia:

 1. On kyllä mielenkiintoista katsella veljesten luonnetestivideoita. Näiden ollessa pentuja en olisi ihan uskonut, että esim. Marneus on sitten aikuisena porukan puolustushaluttomin tapaus :D

  VastaaPoista
 2. Juu mielenkiintoisiahan nämä! :) Mutta eikös Marneus ole ihan pienestä asti ollut sellainen super iloinen kaikkien kaveri? Luka olisi siitä kyllä voinut ottaa osansa :D

  Huomasimpa myös, että näyttää tuossa videossa olevan päivämääräkin väärin, oikea testipäivähän oli siis 13.10.12

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinä ekan murrosiän alkaessa Marneus oli ihan erilainen kuin nyt aikuisena, ajattelin että se olisi varmaan jopa kohtalaisen kovakin kun oli niin pöyhkeä koko jätkä, mutta kyllähän se sitten pehmeni ihan silmissä kun jäi murrosiät pois :D Nykyään se on enemmänkin "anteeks että oon olemassa"- asenteella.

   Mutta tietynlaista ääniarkuutta on Marneuksellakin, riippuu vähän tilanteesta. Yleisesti kovat äänet ei sinällään hetkauta, mutta esim. ilmakolla ampuessa viimeksi koira löytyikin auton alta piilosta :D Aiemmin ei ole pelännyt mutta nyt sitten reagoi. Ukkosesta ja ilotulitteista ei sano mitään, ilotulitteiden hajusta ei kylläkään tykkää.

   Kun katsoin Lukan videon, luulin ensin että menisi kyllä laukauskokemattomaksi, mutta päättikin sitten että nyt riitti, vaihdan maisemaa :D

   Poista
 3. Joo toi ääniarkuus on kyllä aika persiistä..Lukahan kyllä viime uutena vuotena oli ihan selkeesti vähän hermostunut, että olisko omalta osaltaan enteillyt tuota. Ja kyllähän se aina on kaikkiin rämähdyksiin jne. jollain tavoin reagoinut. Pitää tuumata, josko sille varovasti alkaisi ammuskella ja kattelisi vähän, että mihin suuntaan reagointi kehittyy.

  VastaaPoista
 4. Sulle olis sellaista "haastetta" mun blogissa. Tahtoo sanoa, että teidän juttuja on kiva lukea, joten voisit kirjoitella useemmin. ;)

  VastaaPoista